Behandelingen en adviezen

Tandheelkundige behandelingen en adviezen bij dieren

Hier ziet u een overzicht van de mogelijkheden. Staat uw gewenste behandeling er niet tussen neem dan contact op.

Tandheelkundige implantaten bij hond en kat
Veterinaire wortelkanaalbehandeling
Gingivitis en Parodontitis

De hond wordt al vele jaren als proefdier gebruikt voor het ontwikkelen en testen van tandheelkundige implantaten bij mensen. De hierbij opgedane kennis komt dus terug richting de diergeneeskundige sector. De wetenschappelijke studies bij honden in het kader van de humane tandheelkunde beslaan echter een korte periode. Hoe de implantaten zich op de lange termijn gedragen bij de hond (en kat) is niet bekend of teleurstellend. Er zijn incidenteel gevallen bekend van honden waarbij een implantaat langer is vervolgd, maar de resultaten zijn tot op heden nog niet overtuigend.

Tanden en kiezen bestaan uit een kroon en één of meer wortels. De kroon is het deel dat boven het tandvlees uitsteekt. De wortels zijn in de kaak gelegen, onder het tandvlees. In iedere wortel loopt een kanaal, het wortelkanaal. Het wortelkanaal bevat zenuwvezels en kleine bloedvaten. In het geval van een tandfractuur of een verkleurde tand of kies is het wortelkanaal ontstoken geraakt. Als het wortelkanaal ontstoken is of ontstoken is geweest kan een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd worden om de tand of kies te behouden. Dit is vooral van belang bij werkhonden en showhonden.

Gingivitis en parodontitis zijn veel voorkomende aandoeningen bij de hond en kat. Beide aandoeningen worden veroorzaakt door tandplak. Tandplak is een kleverig laagje dat het oppervlak van de kronen van de tanden en kiezen bedekt. In de tandplak zijn vele soorten bacteriën aanwezig. De bacteriën in de tandplak geven aanleiding tot een ontsteking in het tandvlees, de gingiva. De ontsteking van de gingiva noemt men een gingivitis. Wanneer een gingivitis niet behandeld wordt dan kan het overgaan in een parodontitis.

Het parodontium wordt aangeduid als het systeem dat zorgt voor de ophanging van de tanden en kiezen in de mondholte. Daarnaast zorgt het parodontium voor de beweging van de tanden en kiezen en beschermt het tandomliggende weefsels.

 • Röntgenonderzoek

  Controle aan-/afwezigheid volledig gebit bij pups (showhonden), wortelresten, niet doorgekomen gebitselementen.

 • Extractie(s)

  Gebitselementen.

 • Orthodontie

  Begeleiding en behandeling van standscorrectie. Gebitselement(en) - (bijvoorbeeld een beugel)

 • Kaakchirurgie

  Mond- en kaaktumoren, kaakfracturen, tand- en kaakluxatie.

 • Restauraties

  (Vullingen) van cariësgevallen of glazuurbeschadigingen.

 • Behandeling ontsteking

  Denk hierbij aan gingivitis en parodontitis.

 • Metalen kronen

  In sommige gevallen is het noodzakelijk om een metalen kroon te plaatsen op een behandelde tand of kies. Met name bij werk- en diensthonden worden nogal eens metalen kronen geplaatst. Zie bijgaande foto voor een voorbeeld van een metalen kroon.

 •  

Contact

Afspraken maken en informatie via:
Tel: 070 206 0900
E-mailadres: info@edz‑denhaag.nl

Locatie Den Haag

Evidensia Dierenziekenhuis Den Haag
Goudenregenstraat 296
2565 GG Den Haag (route)